Magevennlige rundstykker

15. april 2017 | Boller & Brød, Ernæring

Før du får oppskriften på disse bollene har jeg lyst til å forklare navnet på innlegget litt!

Rundstykkene er ikke glutenfrie, men de er bakt på spelt. Spelt er et mer skånsomt alternativ for fordøyelsen enn for eksempel hvete, og mange med diffuse mageproblemer eller oppblåst mage kan spise dette når det er behandlet riktig. Rundstykkene er melkefrie, inneholder svært lite gjær og består av masse deilige nøtter og frø.

Nøtter og frø bidrar både med fiber til tarmen, et stabilt blodsukker, god metthetsfølelse og sunne fettsyrer som kroppen trenger til så mangt- blant annet fettforbrenning. Men helt uproblematisk er det ikke for alle å spise mye frø, nøtter og korn.

Nøtter og frø inneholder fytinsyre som binner til seg mineraler fra annen mat du spiser, tar det med seg ut av kroppen og ned i do. Ikke bare stjeler det viktig næring fra annen mat, det gjør også maten vanskeligere å fordøye og de viktige vitaminene og mineralene inne i frøet blir mindre tilgjengelig for kroppen. Heldigvis finnes det løsninger.

En løsning er å legge nøtter og frø til bløt i vann med litt salt og eplecider eddik. Minst 8 timer, men gjerne lengre. Disse bollene tar litt tid å lage, men de er virkelig verdt det!

Tilslutt sitter du igjen med noen deilige rundstykker som er gode for fordøyelsen, ikke gir oppblåst mage og med masse lettopptakelig næring til kroppen!

Til ca 12 rundstykker trenger du:

Ingredienser

  • 4 dl femkorn blanding eller en miks av nøtter og frø*
  • 2 dl kokende vann
  • 1 ss eplecider eddik
  • 0,5 ts tørrgjær
  • 1 ss honning
  • 1,5 dl lunkent vann
  • 1 ss olje
  • 1 ts salt
  • 6 dl speltmel**

*Om ikke du får kjøpt femkornblanding kan du lage din egen av for eksempel solsikkefrø, linfrø og gresskarfrø.

** Du kan d´bruke både fint og grovt speltmel – eller en balnding

Fremgangsmåte

  1. Hell kokende vann over korn/frøblandingen, tilsett eddik og la det stå på kjøkkenbenken i minst 8 timer.
  2. Etter at frøene er ferdig med å ligge i bløt kan du blande sammen gjær, honning og lunkent vann.
  3. Tilsett frøene, salt og rør så inn melet.
  4. La deigen stå å heve på kjøkkenbenken i minst 8 timer (jeg hever den over natten)
  5. Del deigen opp i 12 enmer.
  6. Legg dem rett på et stekebrett
  7. Stekes på 220 grader – over og undervarme i 15 minutter

Jeg tilsatte litt bipollen i mine for å gjøre dem litt mer påskete.

Følg meg gjerne på Instagram (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

15. april 2017 | Boller & Brød, Ernæring

Kommentarer (1)

  1. Hei jeg ser at du har skrevet at det er bra å sette kornblandingen med litt salt, kokende vann og eplecidereddik i den teksten helt øverst. Men i selve oppskriften er det ikke med saltet i den blandingen med frøblandinger, kokende vannet og eplecidereddiken. Så da lurer jeg på hva er riktig? Nå hadde ikke jeg i saltet sammen med frøene den første runden det skulle stå. Oh nooo.

    Skal rulle de ut nå å spise til kveldsmat. Gleder oss 😀

    Mvh Beathe

Comments are closed.