KARBOHYDRATER | 2 grunner til at du IKKE skal kutte dem ut!

7. juni 2018 | Ernæring, Kropp

Karbohydrater har gjennom årene fått et dårlig rykte, og dessverre ser jeg ofte at folk kutter gode, næringsrike karbohydrater ut av kostholdet sitt når de skal ned i vekt – heller enn fokusere på å få i seg bra, naturlig og næringsrik mat.

Karbohydrater er kroppens foretrukne energikilde. Og hvis du ønsker å ha god energi anbefales det virkelig å spise karbohydrater til alle måltider. Men det er så klart ikke det samme hvilke karbohydrater du velger!

Karbohydrater kommer nemlig i mange forskjellige former og fasonger. Smågodt og epler inneholder begge to karbohydrater. Men hvor den ene gir lang metthetsfølelse, fiber, viktige vitaminer og mineraler og væske – vil den andre gi deg høyt blodsukker, mange ekstra kalorier og ingen næring overhode!

Det kan altså lønne seg å være litt karbosmart om man vil ned i vekt – eller bare ha bedre energi gjennom dagen!

I dag gir jeg deg 3 grunner til at du ikke burde kutte ut karbohydrater fra kostholdet ditt!

1. Karbohydrater kan hjelpe deg ned i vekt!

Faktisk så kan karbohydrater øke fettforbrenningen din!

Resistent Stivelse (RS) er stivelse som passerer uforandret gjennom fordøyelseskanalen.

Men hvorfor er dette bra for deg og din fettforbrenning?

Det er mange helsefordeler knyttet til RS, men grunnen til at det er bra for fettforbrenningen din er det faktum at det øker produksjonen av kort kjedede fettsyrer.

Forskning viser at dette ikke bare gir en økt fettforbrenning, kroppen lagrer også mindre fett. Og siden vi først er i gang med å fremsnakke disse karbohydratene kan jeg nevne at de gir bedre blodsukkerkontroll, bedrer insulinfølsomhet og er bra for de sunne tarmbakterinene dine. Alt sammen utrolig viktig om du ønsker å opprettholde en sunn vekt og god energi.

Hvis du har tid kan de se en kort video HER om hvordan kroppen produserer disse kjedene (butyrate)

 

Men hvor finner man resistent stivelse?

Det finnes flere forskjellige former for resistent stivelse. Så når vi skal se på hvilke matvarer som er gode kilder er det ikke helt likegyldig hvordan maten tilberedes for at du skal få best mulig utbytte av den. Jeg liker å gjøre ting enkelt, så jeg skal prøve å gjøre dette så enkelt som mulig også!

Havregryn

er er flott kilde til resistent stivelse, men jeg har en liten gulrot til deg som som liker kjøleskapsgrøt eller proteinrundstykker. Det er nemlig mer RS i havregryn som er kalde eller varmet opp og avkjølt, enn det er i varm grøt/brød.

Sunt matpakkebrød

Kalde poteter

er også en veldig god kilde til RS, men det er viktig at de er helt kalde. Kok opp en god porsjon og bruk dem i salater og potetsalater.

Bønner og linser

både varme og kalde inneholder store mengder RS.

Potetmel

inneholder nesten 70% resistent stivelse så her har du et flott kosttilskudd som du kan røre ut i smoothie, yoghurt eller grøten din. Det sammen gjelder Maizena, men dette inneholder ikke like mye RS som potetmel.

Grønne bananer

blir gulere og gulere etterhvert som de modnes og den resistente stivelsen blir erstattet med glykose. Så om målet ditt er å øke innholdet av RS i kostholdet kan du med fordel bytte den gule bananen ut med en grønn.

Om du ønsker å leve lavkarbo, men samtidig ta godt vare på tarmhelsen din vil jeg absolutt anbefale deg å tilsette 1-2 ss potetmel i maten eller benytte deg av bønner og linser i salat. Restistent stivelse er mat til de gode tarmbakteriene dine og viktig for en god fordøyelse og sunn tarmhelse.

 

2. Å kutte karbohydrater fra kostholdet gjør deg grinete.

Faktisk så viser forskning at å kutte karbohydrater fra kostholdet kan ha negative effekter på humøret. Du blir både grinere, nedstemt og føler deg sliten.

Velg dine karbohydrater med omhu, og pass på at alle måltider inneholder frukt, grønt, bær, bønner, linser eller hele korn.

 

Følg meg gjerne på Instagram eller Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. Ønsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg å følge Facebook siden min HER

Stort Smil

Desiree

 

7. juni 2018 | Ernæring, Kropp